De Sapsommelier

Rauw & puur precies goed

Zondag 22 januari 2017

IJS! Een idyllisch privé ijsbaantje is ontstaan achter de fruittuin. De thermometer geeft minus 7 graden aan! Dat zijn nog een temperaturen. De hele nacht heeft het flink gevroren. Het ‘rijp’ ligt als een witte krokante laag op de fruittakken. Windstil, niets beweegt en je hoort dan ook helemaal niets in de tuin. Dit noemen ze een serene stilte. Bij het uitademen zie je je eigen ademwalm en verbaast als ik ben, over de heerlijke kracht uit mijn longen, doe ik het nog eens. Ik snuif nog een paar keer frisse lucht in alsof ik de zuurstof rechtstreeks kan opsnuiven.

De bomen aan de rand van de fruittuin dienen als windschut. Deze ‘beschermers’ van onze fruitbomen staan net zo roerloos stil. Zij geven nu functioneel schaduw aan de sloot achter de tuin. Het heeft ervoor gezorgd dat er een stevige laag ijs is gevormd. Het is een mooi vermaak op de zondag die zo vredig is en vol schaatsvertier. De zon liet zich zien, leek zelfs kracht te hebben, maar na ruim twee uur wordt het tijd de walkant vast te pakken, op te hijsen en het pad tussen de rijen bomen weer terug te volgen.

Een heerlijke aardse warmte straalt uit de open haard. Tijd om in een stoel te nestelen, het knetteren van het brandende hout waar te nemen en een fles van De SapSommelier te openen. Heerlijk! Tijd voor een extra traktatie…verse slagroomtruffels! Een hemelse combinatie van ietwat ‘rauwe’ cacao, roomvolle slagroom en de vlierbes van het speciaalsap. Rauw en puur precies goed. Je moet de momenten ‘plukken’ in het leven.