De Sapsommelier

Gloeisap

En we noemen haar…

Om een naam aan iets wat je lief is te schenken daar gaat vaak even tijd overheen. Denk aan de namen van je kinderen, aan het bedrijf dat je opzet, het fijne huis waar je in woont, sommige geven een naam aan hun fiets of auto…Wat past, wat klinkt goed, klinkt lekker? Soms voegen mensen hun eigen namen samen en krijg je een bijzondere naam. Hoe verleid of overtuig je iemand op basis van een naam? Je kunt er briansormsessie op los laten, mar je kunt ook even niets doen. Er zijn namelijk van die ‘Eureka! momenten’. Dat gebeurde mij van de zomer toen mijn zoontje van vijf, met zijn spierwitte haren,  tussen een pluktrein vol grote appels met rode wangen stond. Hoogzomer was het, misschien wel de warmste zomerdag van 2017. Het asfalt van de weg plakte zelf aan je slippers vast en in de lucht hing een warme waas. De kleine knuistje van mijn zoon plukte de prachtige roodgekleurde appel van de boom en riep:,, Mam, hij gloeit helemaal!”

Gloeit?! Gloeit?! Gloeien?! Ja!!! Mensen dat klinkt mooi, lekker, warm, lief! Dat is het! Ik ga  ‘Gloeisap’ maken! Wat een warme naam en wat klinkt het blij en positief. Daar was de geboorte van de GloeiSap.

Gaande weg het proefproces en tijdens het sorteerproces van de juiste vruchten en smaken kwam het idee van hoe dit alles gebotteld moest worden. Ik dacht aan een mooie fles met een label met daaronder de specerijen. Specerijen die iedereen zou kunnen waarderen, zoals kaneel, laurier, kruidnagel en die de smaak zouden versterken.  Toen nog op weg naar een mooi etiket die de naam kracht bijzet. Met een ‘blinde vlek’ keken we naar het ontwerp. Het etiket moest van mij mee gloeien alsof het licht gaf. Aan de ene kant van de kamer zaten wij te kijken of het etiket, dat met fles en al aan de andere kant van de kamer op de kast stond, ‘gloeide’. Nou niet direct. Hebben we zo lang zitten te kijken naar goud, gouden letters en mooie grote krulletters, maar het was het net niet. Soms lijkt het meest voor de hand liggende ver weg, maar na verloop van tijd was het gewoon een kwestie van het wit en goud omdraaien en ja daar scheen de ” Gloeisap” etiket. Trots! Zeker omdat ik na talloze uren midden in de zomer zoveel pannen met vruchten en specerijen op het fornuis heb gehad, om te komen tot de perfecte smaakcombinatie voor een ultiem genot. Het fruit is geperst, verpakt voor de verkoop in grote houten kuubkisten.

GloeiSap! Gloei & Geniet.