De Sapsommelier

bloesem and blossom

Ongelooflijk natuurlijk, want natuurlijk gezien kan het natuurlijk niet deze peren Bloesem in januari. Sterker nog we zouden er hier zenuwachtig van worden als de tuin volop in bloei zou staan. De knoppen, die straks peer gaan worden, hebben nog rust, de snoei gaat gestaag door en de koele temperatuur zorgt hiervoor. De bloesem of blossom’, wat nog mooier klinkt, is een woord dat zo uit de Engelse serie  ‘keeping of appereance’ zou kunnnen komen. Hier binnen in de vaas is het dus een beetje een Engels tafereeltje, waarbij de binnentemperatuur voor bloeiende knoppen heeft gezorgd. Bloesem is nog geen peer. Wind, vorst, bijen, goede knoppen…het blijft natuur.

De bloesem in de fruittuin geeft al een grote voorspellende waarde over wanneer we de peren gaan plukken. En hele hete of juist hele frisse zomer kan daar nog verandering in brengen, maar gemiddeld zijn dat 150 dagen. Dat kunnen trouwens hele spannende zomermaanden zijn met droogte, hagel -en windschade. De bomen staan buiten, niet in kassen en niet onder netten. Alle jaargetijden ondergaan de bomen, rustig, sierlijk, vol en nat. Er straalt altijd zoveel rust uit de boomgaard, alsof er ondanks alles niets veranderd.

Een kalenderjaar van een fruitteler begint dus eerder aan het einde van de pluk periode dan tijdens het nieuwe jaar, wanneer een ieder net de oliebollen heeft weggeslikt.

In de boomgaard zijn nu bij windstil de snoeischaren die knippen en de zagen die de grotere stronken wegzagen te horen.  Zonde al die takken op de grond, want het zijn net museumstukken met hun eigen geschiedenis. De fruitboom is ons dankbaar want de boom ‘draagt’ het liefst zo’n 100-120 vruchten. Die vruchten die zijn er natuurlijk nog niet. We wachten nog even op maart-april, de bloeiperiode, en luisteren dan naar het geluid van de bijen. Hier onstaat dan met zonnige dagen het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes met ons gewenste resultaat: Peren!